Informed consent

Een belangrijk uitgangspunt van het gezondheidsrecht is dat de cliënt toestemming geeft voor het uitvoeren van een (para)medische behandeling. Om rechtsgeldig toestemming te geven heeft de cliënt goede informatie nodig. Daarom moet een behandelaar, alvorens toestemming te vragen, de cliënt informatie geven over de voorgestelde behandeling. De informatieplicht van de behandelaar en de toestemming van de cliënt vormen een twee-eenheid. Dit wordt ook wel 'informed consent’ genoemd. De informed consent formulieren van H&R zijn te vinden in jouw eigen digitale portaal. 

Informatie-uitwisseling

Om de best mogelijke zorg te kunnen verlenen, is het wenselijk om informatie uit te kunnen wisselen met andere zorgverleners (verwijzers zoals huisartsen, specialisten en andere paramedici) en ons data-dashboard van Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF). Toestemming voor gegevensverwerking/dataverzameling (ja/nee) kun je geven in jouw eigen digitale portaal.

Bij drie specifieke indicaties cq. behandeltechnieken geldt een aanvullend informed consent. Dit betreft manuele therapie bij nek- en/of hoofdpijnklachten, bekkenbodemfysiotherapie en dry needling/EPTE. Kom je voor één van deze indicaties, dan wordt gevraagd het aanvullende informed consent formulier in te vullen voorafgaand aan de behandeling. 

Manuele therapie bij nek- en/of hoofdpijnklachten

Heb je binnenkort een afspraak met een manueel therapeut omdat je last hebt van nek- en/of hoofdpijnklachten? De therapeut kan jou op verschillende manieren behandelen. Bijvoorbeeld door te mobiliseren, manipuleren en het geven van oefeningen. Dit zijn allemaal veilige behandeltechnieken die goed werken bij nek- en hoofdpijn. Heb je voorafgaand aan de behandeling vragen of wil je aanvullende informatie over manuele therapie of over manipulatie en mobilisatie? Raadpleeg dan de informatiepagina van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie: Informatiepagina NVMT . Uiteraard kun je tijdens de eerste afspraak ook al je vragen stellen aan de manueel therapeut. Toestemming (ja/nee) kan je geven in jouw eigen digitale portaal. De therapeut zal mogelijk ook vragen of je de informatie hebt gelezen, begrepen en of je akkoord gaat ja/nee. 

Dry needling en EPTE-therapie

Dry needling en EPTE-therapie zijn (para)medische behandeltechnieken waarbij d.m.v. het inbrengen van speciale, gesteriliseerde, dunne naalden op specifieke plaatsen in de spieren en/of pezen verlichting van pijn en verbetering van functie bewerkstelligd kan worden. Bij EPTE wordt daarbij gebruikgemaakt van een lichte gelijkstroom. Toestemming (ja/nee) hiervoor kan je geven in jouw eigen digitale portaal. De therapeut zal mogelijk ook vragen of je de informatie hebt gelezen, begrepen en of je akkoord gaat ja/nee. 

Bekkenbodemfysiotherapie

Inwendig onderzoek bij bekkenklachten is vaak nodig om meer informatie te krijgen over het bekkenbodemgebied en zo een juiste inschatting te kunnen maken t.a.v. de diagnose en de behandeling. Toestemming hiervoor (ja/nee) kan je geven in jouw eigen digitale portaal. De therapeut zal mogelijk ook vragen of je de informatie hebt gelezen, begrepen en of je akkoord gaat ja/nee.