Up to Sport

Up to Sport is een beweegprogramma gericht op 6-18 jarigen die het (om wat voor een reden ook) niet lukt om te bewegen en/of sporten. Het doel van het programma is fitter worden en fitter blijven! Met Up to Sport willen we twee dingen bereiken. Allereerst willen we je helpen om fit te worden. Maar daarnaast, of eigenlijk daarna, ook om fit te blijven. Daarom helpen we je ook op weg om na het programma aan te sluiten bij een sportvereniging, fitness-plek of een andere sportvorm die bij je past. We hebben 2 groepen: 6-12 jaar en 12-18 jaar

Informatie voor kinderen en jeugd

Waarom Up to Sport?

Je wilt fitter worden, maar het lukt niet. Dit geldt voor veel kinderen en jongeren. Er zijn veel redenen om fit te willen zijn: 

  • je voelt je fijner;
  • je kan makkelijker meedoen met anderen bij  het sporten/gymmen;
  • andere dingen gaan vaak beter als je fit bent (zoals school);
  • of gewoon…omdat je het wil!

 Er zijn ook redenen waarom het vaak niet lukt:

  • je kunt je er niet toe zetten;
  • je hebt steeds blessures;
  • je hebt een bepaalde ziekte;
  • je omgeving snapt het niet;
  • je vindt het spannend;
  • je weet niet hoe te beginnen.

 Wat het ook is, dat maakt voor ons niet uit. We willen je graag helpen om te zorgen dat het wél lukt en ook blijft lukken!

Voor wie is Up to Sport?

Voor iedereen van 6-18 jaar die graag wil beginnen met sporten. Up to Sport is juist ook gericht op kinderen en jongeren die het moeilijk vinden om te bewegen omdat er iets aan de hand is. Je kunt bijvoorbeeld een ziekte hebben, pijnklachten ervaren of chronisch vermoeid zijn.

Hoe doen we dat bij Up to Sport?

We beginnen met jou samen om te kijken hoe je er voor staat. Daarna gaan we (ook weer samen) een trainingsprogramma maken dat past bij jou. In een kleine groep ga je dan je eigen programma twee keer per week een uur doen. In 14 weken word je zo echt fitter! Je wordt daarbij geholpen en begeleid door een gespecialiseerde kinderfysiotherapeut en een buurtsportcoach van Sportstimulering. Je kunt een Fitbit van ons lenen, zo kun je zelf bijhouden hoe je hartslag gaat, hoeveel stappen je zet op een dag etc. Als nodig, is er ook andere ondersteuning bv een diëtist, of begeleiding via het CJG. Tegen het einde van het programma kijken we samen naar wat je bereikt hebt en hoe je verder kan gaan om fit te blijven of zelfs nòg fitter te worden. En zoeken we samen naar een vervolg.

Wat zijn de kosten van Up to Sport?

Niets. Ja, jouw en onze inzet en energie!

Waar, met wie en wanneer is Up to Sport?

Waar?
Houwer & Ruijs Kinderfysiotherapie op FSG Health, Laan van Westenenk 4, 7336 AZ te Apeldoorn. Het is 2x per week 1 uur.
Met wie?
Het team bestaat uit één van de gespecialiseerde kinderfysiotherapeuten van Houwer & Ruijs (Jeroen Abraas, Daphne Colijn, Joanne Zwart, Lynn van Veldhuizen en Ellen Hemler) en een buurtsportcoach van Sportservice Apeldoorn. En, als we samen denken dat je dat kan helpen, een diëtiste of jeugdcoach.
Wanneer?
Up to Sport is op dinsdagmiddag en vrijdagmiddag. 

Geïnteresseerd in Up to Sport?

Voor jezelf? Je kunt contact opnemen via Whatsapp (06-48709388) of bellen naar de praktijk (055-3605681). Voor een ander (verwijzer)? Stuur een Siilo bericht naar Ellen Hemler of Jeroen Abraas of een e-mail naar ehemler@houwerenruijs.nl of jabraas@houwerenruijs.nl.

Informatie voor ouders en verwijzers

Achtergrond en onderbouwing van Up to Sport

Het belang van bewegen

Sport en bewegen voor jeugd heeft een duidelijke positieve relatie met met een betere fysieke gezondheid, meer zelfvertrouwen/zelfcontrole, minder depressieve klachten, meer initiatief en betere sociale vaardigheden. Vanwege de relatie tussen sport en deze positieve uitkomsten voor niet-kwetsbare jongeren is de gedachte ontstaan dat kwetsbare jongeren zich tijdens het sporten positief kunnen ontwikkelen. Recent onderzoek onder Nederlandse jeugdigen heeft aangetoond dat kinderen een positieve omgeving, professionele begeleiding en de mogelijkheid om te kunnen deelnemen op hun eigen niveau (in groepsverband) als “facilitator” zien om sportactiviteiten op te pakken. Optimaal ontwikkelde motorische vaardigheden helpen bij het zorgeloos en met plezier kunnen participeren in sport en spel met leeftijdsgenootjes. Daardoor ontstaat er in de regel een actievere levensstijl, waardoor kinderen hun vaardigheden verder doorontwikkelen. Daarnaast verbetert bewegen de fitheid en spierkracht. Bovendien verlaagt bewegen het risico op depressieve symptomen en verbetert het de insulinegevoeligheid en botkwaliteit. Omgekeerd is het risico op sport- en spel gerelateerde blessures groter bij kinderen die hun motorische vaardigheden niet optimaal hebben ontwikkeld.

De beweegrichtlijn

De beweegrichtlijn geeft aan dat kinderen dagelijks minimaal een uur matig intensieve lichamelijke activiteiten zouden moeten verrichten (zoals fietsen en lopen) en minstens drie keer per week spier- en botversterkende activiteiten zouden moeten doen. In 2022 (CBS 2023) voldeed van de 4-11 jarigen 43% niet aan de normen uit de beweegrichtlijn. Bij de groep kinderen van 12-17 jaar was dat nog veel minder: onder de 12-16-jarigen  33,4% en 16-20-jarigen  45,3%. Voor alle kinderen was er een daling te zien ten opzichte van 2021. Kinderen bewegen dus steeds minder. Daarnaast bewegen konderen met een chronische aandoening nog minder.

Aanleiding Up to Sport

Omdat er voor de jeugd in Apeldoorn tot nu toe geen mogelijkheid was om in een kleine groep onder professionele begeleiding te sporten (waarbij toegewerkt wordt naar het behalen van de beweegnormen en actiever worden), hebben wij dit  programma ontwikkeld. Up to Sport is een intensief, individueel opgesteld en overzichtelijk programma met als voornaamste doelen fit te worden en fysiek zelfvertrouwen op te bouwen. Het eindstreven is een gezonder beweeggedrag en participatie in de gymles en bij het sporten (of starten met sporten na het programma).  In Up to Sport is naast het bewegen ook aandacht voor mentaal welbevinden, slaap en voeding. Het programma is gestoeld op de principes van breed motorisch bewegen.. Er wordt veel variatie in vaardigheden aangeleerd: elke keer is de les anders en alle grondvormen van bewegen komen aan bod: verplaatsen (rennen, springen), objectvaardigheden  (gooien, slaan, vangen, schoppen) en balansvaardigheden.  Dit sluit aan bij het gedachtegoed van het Athletic Skills Model (ASM). Daarnaast sluiten de trainingen aan op HIIT en de kracht- en conditietraining bij de jeugd. 

Up to Sport verder uitgelegd

Up to Sport is een beweegprogramma bij Houwer & Ruijs Kinderfysiotherapie, gericht op kinderen van 6-12 en 12-18 jaar uit de regio Apeldoorn die om diverse redenen te weinig of niet bewegen en sporten. Deze kinderen zijn gemotiveerd om twee keer per week een uur te komen sporten gedurende drie maanden. De kinderen hebben een hulpvraag op het gebied van bewegen en sporten en daarmee dus (al dan niet bewust) een hulpvraag op het ontwikkelen van een actievere en gezondere leefstijl. De hulpvraag kan divers zijn, bijvoorbeeld fitter worden, mee durven/kunnen  doen bij de gymles op school of gaan sporten. De hulpvraag is belangrijk, omdat er een (wellicht bedekte) intrinsieke motivatie moet zijn waarop het stimuleren van een gezondere leefstijl en beweeggedrag kan aansluiten. 

Gedurende  14 weken wordt 2x per week een uur getraind onder begeleiding van kinderfysiotherapeuten (met als mogelijk ook met een beweegmakelaar van Accres om met verschillende sporten kennis te maken en de transfer naar een sport te faciliteren). Kinderen krijgen een afwisselend motorisch gevarieerd en uitdagend sportprogramma aangeboden in groepsverband, waar ze een geïndividualiseerd programma doorlopen dat past bij hun leeftijd (dus op maat). Voorbeelden hiervan zijn: het trainen van loopskills, verbeteren van kracht, coördinatie en verbeteren van de conditie. Primair richten we ons op het bewegen. Daarnaast is er in het hele programma aandacht voor slaap, mentaal welbevinden en voeding. We sluiten daarbij aan bij de huidige visie op een gezonde leefstijl. Een actievere leefstijl volhouden na beëindigen van het programma is aandachtspunt. Richting het einde van het programma wordt samen gekeken naar een bij het kind passende manier om het gezondere beweeggedrag  voort te zetten. Dat kan bijvoorbeeld door aansluiting bij een sportclub of sporten via Accres Sportservice (Level Up 12- of 12+). Wanneer er geen passende sport wordt gevonden, wordt de beweegmakelaar jeugd ingeschakeld. Bij kinderen met een beperking wordt Uniek Sporten of De Esther Vergeer Foundation betrokken om de doorgang naar een passende sport te faciliteren. Het overgrote deel (85%) van de deelnemende kinderen van het afgelopen jaar zijn regulier gaan sporten en allen zijn ze zich bewuster van een gezond beweeggedrag.

Doelgroepen voor Up to Sport

De doelgroep voor Up to Sport bestaat uit kinderen die te weinig bewegen en niet/nauwelijks sporten door uiteenlopende oorzaken. Deze kinderen komen vaak in een negatieve spiraal: minder bewegen, minder fit, niet meer kunnen aanhaken, soms gene over hun lichaam. Oorzaken kunnen gelegen zijn in het hebben van een (chronische) aandoening en/of beperking (bijvoorbeeld overgewicht, obesitas, een orthopedische en/of neurologische aandoening, longproblematiek, DCD, ASS, jeugdreuma, chronische pijn en vermoeidheid), kinderen met een vertraagde motorische ontwikkeling en kinderen met terugkerende blessures. Zij kunnen vaak niet meekomen met leeftijdgenootjes, waardoor zij “buitenspel” komen te staan.

Samenwerking

Indien wenselijk is nauwe samenwerking met andere zorgverleners mogelijk zoals; CJG, gezinscoaches, diëtist, kinderarts, huisarts en beweegmakelaar Accres.

Meer informatie over Up to Sport?

Neem contact op met de praktijk via Whatsapp (06-48709388) of telefonisch (055-3605681).
Ook kun je een een Siilo-bericht sturen naar Ellen Hemler of Jeroen Abraas of een e-mail naar ehemler@houwerenruijs.nl of jabraas@houwerenruijs.nl.

 

kftfoto.jpeg