Bekkenfysiotherapie
De bekkenfysiotherapeut richt zich op mensen met problemen in en rondom het gebied van het bekken, de lage rug, buik en bekkenbodem. Dit kunnen zowel mannen en vrouwen als kinderen zijn. Het begint met het stellen van een goede diagnose, voorlichting en fysiotherapeutische begeleiding op maat. Veel klachten zijn te verhelpen door middel van bekkenfysiotherapie, maar mensen hebben vaak moeite om met deze klachten bij een zorgverlener aan te kloppen. Schaamte speelt daarbij een rol. Als ze over die schaamte heen stappen, zijn er voor veel klachten gepaste oplossingen.
Indicaties voor bekkenfysiotherapie zijn:
- plas- en/of ontlastingsproblemen
- verzakkingsklachten
- klachten rondom zwangerschap en bevalling; bekkenpijn, ongewild urine-en/ontlastingsverlies, seksuele klachten
- pijn in stuit, bekken, liezen, onderbuik en/of geslachtdelen
- seksuele klachten
- bij vrouwen; verminderde zin, niet kunnen vrijen en pijn tijdens vrijen
- bij mannen; erectieproblemen, problemen met klaarkomen, pijn in/rondom de geslachtsdelen
De bekkenbodem is een spierlaag onderin het bekken die zowel de blaas met de urinebuis, als de baarmoeder met de vagina en ook de endeldarm ondersteunt. De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, winden en ontlasting losgelaten of opgehouden kunnen worden. De spieren dragen ook bij aan de stabiliteit van het bekken, lage rug en heupen. Daarnaast hebben ze een functie bij onze seksualiteit. Functioneren de bekkenbodemspieren niet goed, dan kan dat tot problemen op deze gebieden leiden. Pijn in de onderbuik, in de bekkenbodem, in de geslachtsdelen of bij het stuitje, schaambeen en lage rug komen hierbij ook vaak voor. Lage rug- en bekkenpijn kunnen ook veroorzaakt worden door niet goed functionerende bekken- en bekkenbodemspieren.
Waar kan de bekkenfysiotherapeut bij helpen?
De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen, trainen en ontspannen van de spieren rondom het bekken. Het trainen van bekkenbodemspieren bestaat uit het leren aanspannen, ontspannen en op juiste wijze gebruiken van deze spieren tijdens ademen, hoesten, zingen, tillen en sporten. Daarbij wordt soms gebruik gemaakt van speciale apparatuur. Die apparatuur meet de activiteit van de bekkenbodemspieren en maakt die voor de patiënt inzichtelijk. Ook het vullingsgevoel van blaas, endeldarm en anus kan beoordeeld en getraind worden.
De bekkenfysiotherapeut adviseert je - als het nodig is - over houding, belasting, toiletgedrag, eet- en drinkgedrag en ondersteunende hulpmiddelen zoals een pessarium. Ook met vragen op seksueel gebied kan je bij de fysiotherapeut terecht. Ze dienen echter wel een relatie te hebben met aanwezige stoornissen in de bekkenbodemspieren.
De bekkenfysiotherapeut is bevoegd en deskundig om bij vrouwen en mannen inwendig onderzoek te doen.
Er is een nauwe samenwerking met collega’s binnen het team Houwer en Ruijs. Zo kunnen wij de meest optimale zorg leveren. Daarnaast is er een nauwe samenwerking met de urologen, gynaecologen en maag-darm-lever artsen van de Gelre Ziekenhuizen en het Medisch Centrum de Veluwe, verloskundigen en seksuologen.
Consult na bevalling (postpartum)
Onze bekkenfysiotherapeut biedt vanaf 6 weken na de bevalling een postpartum consult aan. Zij inventariseert met dit consult de risicofactoren op bekken(bodem)klachten, doet onderzoek, geeft gerichte adviezen en oefeningen voor een verantwoord herstel (lees meer...).
Bekkenfysiotherapeute
Binnen onze praktijk in Apeldoorn wordt de bekkenfysiotherapie verzorgd door José Ernst. Zij is een gespecialiseerd bekkenfysiotherapeute en counselor op het gebied van seksualiteit.
Meer informatie over bekkenfysiotherapie?
Dan kun je contact opnemen met de praktijk in Apeldoorn (055-3605681) of een e-mail sturen naar info@houwerenruijs.nl. Je kunt ook online een afspraak maken.