"Shockwave bij Spasticiteit"

11 november 2019

Symptomen spasticiteit verminderen met shockwave therapie

Onze Marieke Jonker heeft met goed resultaat de cursus “shockwave therapie bij spasticiteit” afgerond.  

Een hoge spierspanning ten gevolge van spasticiteit kan onder andere ontstaan als gevolg van cerebrale parese (CP), een hersenbloeding (CVA), MS of dwarslaesie. 

Een hoge spierspanning leidt vaak tot problemen in het dagelijks leven. Denk hierbij aan moeilijkheden met lichaamsverzorging, lopen, slapen, fijne motoriek en andere beperkingen. Daarnaast kan er pijn, een vermoeid gevoel en een verminderde beweeglijkheid van de gewrichten in armen en/of benen ontstaan.  

De behandeling van spasticiteit is bij elke patiënt anders en altijd complex. Shockwave therapie is een aanvullende behandeling op de reguliere therapieën. Het vermindert de symptomen van spasticiteit en verbetert daarmee de kwaliteit van leven.

Voorafgaande aan de eerste behandeling volgt een intake en een functieonderzoek. Dit onderzoek wordt na de laatste behandeling herhaald om het behaalde resultaat te evalueren. Er wordt driemaal, één keer per week, behandeld met shockwave therapie. De behandeling duurt enkele minuten per spier en is over het algemeen niet pijnlijk. Ook voor kinderen is deze behandeling goed verdraagbaar. 

De afgelopen jaren is veel wetenschappelijke onderzoek gepubliceerd waaruit blijkt dat shockwave de spierspanning verlaagt, de beweeglijkheid van gewrichten laat toenemen en ook het looppatroon verbeterd (mits dit beperkt is door een hoge spanning in de kuitspieren) bij spasticiteit. Shockwave therapie vermindert de symptomen van spasticiteit en is daarmee een waardevolle aanvulling binnen de revalidatie/behandeling.